Romain Renard

Tekenaar, Schrijver, Inkleurder

1975


In het Nederlands verschenen:


- 1963 Clara en de dwergen - American Seasons - Casterman - 2005

- Jim Morrison - Rebels - Casterman - 2007
Niet vertaald:


- Vivre? - Centre du prévention du suicide - 2010

- Un hiver de glace - Casterman - 2011

- 1914-198 Les anges de Mons - Fonadation Mons 2015 Éditeur - 2013 

- L’histoire de Samuel Beauclair - Melvile - Lombard - 2013

- L’historie de Saul Miller - Melvile - Lombard - 2016


Romain Renard is een illustrator, ontwerper, striptekenaar en musicus, werkend vanuit Brussel, België. Hij maak storyboards voor films en reclames.  Met Melvile heeft Romain Renard niet alleen een nieuwe serie gecreëerd maar ook een ‘virtuele wereld’. Naast de twee tot nu toe verschenen delen (in het Frans) van deze serie. Heeft de auteur ook de beelden van een concertshow bedacht, die plaatsvond in de zaal ‘L’espace Franquin’ in Angoulême op 28 januari 2016.


Geboren in 1975 en opgeleid aan het “Institut Saint-Luc” in Brussel, waar zijn vader Claude Renard ooit zijn beroemde  “Atelier R.” had. Romain is voornamelijk actief in de commerciële kunst en design. Net als zijn vader heeft hij regelmatig samengewerkt met de Belgische theater-regisseur Franco Dragone aan Belgische shows, maar ook in de USA.n Daarnaast heeft Romain Renard meegewerkt aan de ontwikkeling van het videospel “Amazonia”. Hij is niet alleen muzikant in de Belgische band “ROM” maar schrijft en componeert ook de nummers. Hun debuut-album “L’Étoile du Sud” verscheen in 2007.


Zijn debuut als striptekenaar was met de serie “American Seasons” van “Casterman in 2005. De grafische roman, geschreven door Yves Vasseur, is gesituëerd in jaren ’60 tijdens de hoogtijdagen van de “Koude Oorlog”. Vasseur werkte ook regelmatig samen met zijn vader en won de “Festival Polar de Cognac” prijs. Het plot draait om een verzekeringsdetective die een sterfgeval onderzoekt van een Oekraïense circusartiest in Maryland. In de collectie “Rebels” van Casterman schrijft en tekent Renard de biografie van “The Doors” frontman Jim Morrison (2007) met als titel: “The End: Jim Morrison”. Dit boek verscheen op de veertigste verjaardag van het verschijnen van het debuutalbum van “The Doors”. Een paar jaar later keert Renard terug bij het stripverhaal  met “Un hiver du glacé” (Casterman, 2011), een bewerking van “Daniel Woodrells” mysterieuze drama roman “Winter’s Bone”. In 2013, verzorgt Romain de inkleuring van “1914-1918 - Les Anges de Mons”, een grafische roman over de “Eerste Wereldoorlog van Xavier Hanotte en Claude Renard.


Renards grootste aanspraak op roem als auteur van strips is de serie “Melvile”, die kan worden omschreven als een mix tussen een detective een een moderne western. Elk deel concentreert zich rondom één inwoner van het denkbeeldige plattelandsstadje “Melvile” in de USA, en is doorspekt met imposante landschappen, verrassende plotwendingen en een sterk gevoel voor realisme. “Het verhaal van Samuel Beauclair” (2013), over een romanschrijver met writer’s block, won niet alleen de “Prix Diagonale” voor de beste grafische roman van het jaar in België, maar ook de “Prix Espoir” voor beste verhaal op het “Festival du Polar” in Versailles en op het “Internation Comic Festival in Alger. Het tweede deel, Het verhaal van Saul Miller, over een gepensioneerde professor, won de beste grafische roman onderscheiding in 2016 op het “Festival du Polar”. De auteur beperkte zich niet alleen tot gedrukt beeld. Beide albums worden vergezeld door een speciaal soundtrack-album. Renard bewerkte beide verhalen ook nog tot toneelstukken. Een app genaamd “Les Chroniques de Melvile” werd ontwikkeld voor de Apple Store en Google Play, die achtergronden verstrekt en de lezer in staat stelt om zijn eigen verhaal in te dienen over een inwoner van Renards eigen kleine universum.

© Casterman

© Casterman

© Casterman

© RoaRrr 2017-2020