In het Nederlands verschenen:
Grant, Alan

Niet vertaald:Alan Grant betrad voor het eerst de comics-industrie toen hij editor werd voor D.C. Thompson, nog voor hij naar Londen verhuisde vanuit Dundee in 1970, waar hij voor IPC zou gaan werken aan verschillende romantische magazines.


Net terug uit de schoolbanken en  na verschillende baantjes, belandde Grant weer in Dundee en leefde van de bijstand, tot hij John Wagner ontmoette, ook een voormalig D.C. Thompson editor, die op dat moment meewerkte aan een nieuwe science-fiction comic voor IPC, 2000 AD, en geen tijd meer had om zijn andere werk af te maken. Wagner vroeg Grant voor hulp bij het schrijven van de Tarzan comic waar hij mee bezig was. Het Wagner/Grant schijversduo was geboren.


Grant werd door Wagner gevraagd om een strip te schrijven voor ‘Starlord’, een spin-off van ‘2000 AD’, waarmee Grant opviel binnen IPC.  Tijdens een reis naar Londen werd Grant geïntroduceerd aan ‘Kelvin Gosnell’, toen editor bij 2000 AD. Gosnell bood Grant een positie aan als editor voor het blad. Één van Grant’s eerste taken was om toezicht te houden op de samenvoeging van 2000 AD en ’Tornado’, een niet zo succesvolle jongensavonturen comic. Grant speelde in de comic de rol van het karakter ALN-1, Tharg’s Schotse Robot assistent. Grant raakte in conflict met IPC en nam ontslag om als freelance schrijver aan het werk te gaan, hij schreef af en toe een deel voor ‘Future Shock’ en ‘Blackhawk’. Grant schreef ook voor IPC comics als het vernieuwde ‘Eagle’.


Grant vormde een duo met Wagner nadat ze een tijd samen hadden gewerkt en gewoond. Het duo schreef uiteindelijk samen ’Judge Dredd’. Ze werkten ook samen aan andere populaire strips voor 2000 AD, waaronder ‘Robo-Hunter’ en ‘Strontium Dog’ onder hun pseudoniem ’T.B. Grover’. Grant bewerkte ook verhalen van anderen, veranderde en voegde dialogen toe. De bekendste: ‘Harry Twenty on the High Rock’, geschreven door ‘Gerry Finley-Day’.


Grant hield zicht voornamelijk bezig, voor het overgrote deel van de jaren ’80, met ‘Judge Dredd’. Grant en Wagner hadden de strip tot de populairste van 2000 AD weten te maken. En wisten lange, epische verhaallijnen te creëren zoals ‘The Apocalypse War’.


© RoaRrr 2017-2020